Що таке стрес-інтерв’ю, приклади питань

Часте перебивання співрозмовника і вульгарні коментарі на кшталт «Ви дійсно https://wizardsdev.com/news/wizardsdev-as-hogwarts/ вважаєте це успіхом? Талант знайти нестандартний вихід із ситуації і т.п.

стресове інтерв'ю

Коли рекрутер під час зустрічі довго говорить по телефону. Не забути вибачитись перед кандидатом після, пояснити, що це було і з якою метою, і пам’ятати, що він теж робить висновки (про рекрутера і компанію). Коли кандидат починає спілкування з одним рекрутером, через паузу приходить другий, третій, і – все починається спочатку.

Як впоратися з відчуттям безпомічності

Особливо небезпечно, коли за проведення стресових інтерв’ю беруться дилетанти. Вони щиро вважають, що здобувача треба загнати в кут, щоб він “знав своє місце”. Тим часом таке зневажливе відношення до людині в сьогоднішній ситуації, коли загострюється боротьба за кадри, дуже важко зрозуміти.

Адже найімовірніше, людина, яка на співбесіді зуміла сховати свої особисті проблеми, також успішно сховає їх під час роботи. В цілому стрес-інтерв’ю або його елементи можуть зіграти вирішальну роль при прийомі на роботу кандидата на специфічну посаду з факторами стресу. Але нема гарантії, що після цього він захоче співпрацювати. Відповідно, «підвищувати градус» на співбесіді варто лише тоді, коли це дійсно необхідно.

Як провести стрес-інтерв’ю правильно

В такій ситуації рекрутеру варто відчувати міру і «червоні лінії». Допускається запитувати абсолютно все про попередній досвід кандидата, як успішний, так і негативний, про взаємовідносини з командою в цілому і з керівником зокрема. Головне – щоб ця інформація давала рекрутеру основу для аналізу і користь. Формати співбесід з істеричними витівками інтерв’юера, наказами продати слона, підкреслено хамською поведінкою вже в минулому. Але коли на кандидата звалюється неконтрольована грубість і критика, інтерв’юер дуже спізнюється, тому що «забув», або просить присісти на зламаний стілець – це же неприйнятно.

  • У підсумку, основне завдання такої співбесіди – перевірка «захисних» здібностей кандидата, важливих для заявленої вакансії.
  • Мета – порушити його рівновагу і подивитись, як він поводиться в агресивних умовах.
  • Якщо людина розповідає про це стримано і контролює емоції, значить, цілком можливо, що вона успішно впорається із стрес-челенджами і на робочому місці.
  • Адже найімовірніше, людина, яка на співбесіді зуміла сховати свої особисті проблеми, також успішно сховає їх під час роботи.
  • Стресове інтерв’ю може бути однаково небезпечним як для здобувача, так і для роботодавця.
  • Розберемо його базові принципи, які допоможуть визначити потрібного кандидата, який буде готовий стати до своїх обов’язків, не посивівши після зустрічі з рекрутером.

Кращі фахівці можуть дозволити собі перебирати варіанти, і від роботи у вас після стресового інтерв’ю вони відмовляться. У процедуру співбесіди можна включити деякі стресові фактори, які присутні на вакантній посаді. Наприклад, можна дати завдання за дуже стислі строки скласти необхідний документ. Якщо в офісі, де буде працювати майбутній співробітник, прийнято палити, можна з дозволу здобувача запалити й на співбесіді. Якщо непалящего здобувача просто запитати про відношення до тютюну, він буде куди лояльніше, чим після того, як надихається димом. Таким чином, ви відразу перевірите один одного на сумісність по досить серйозному стресовому фактору.

Але… є і відносно мирні методи:

Одна сідає напроти вас, нахиляється до вас і зображує велику зацікавленість. Інша сідає так, щоб дивитися на нього було незручне (позаду або збоку), при цьому вас повідомляють, що це дуже важлива людина й потрібно неодмінно справити на неї враження. Третя теж розташовується десь позаду в якості спостерігача. Це ситуація, коли “великий брат” бачить вас, а ви не бачите тих, хто на вас дивиться. Періодично рекрутерам треба закривати вакансії, де потрібна підвищена стресостійкість.

стресове інтерв'ю

Сумніву зазнають ваш вибір вузу й попередніх місць роботи, без тіні зніяковілості говорять про ваше особисте життя. До прикладу, прохання виконати тестове за дуже скромний час. Для багатьох це виклик, перевірка на терпіння, зібраність і самоконтроль. Панельна співбесіда (зустріч з двома і більше представниками роботодавця) в дуже динамічному режимі, з великою кількістю запитань від кожного учасника і мінімум часу на відповідь.

Яких кандидатів запрошують на стрес-інтерв’ю

Інша виправдана причина для проведення стресового інтерв’ю — інтенсивний розвиток компанії в стислий термін. Робота в компанії в такий період припускає різні форсомажорні ситуації, пов’язані із кредитуванням, з нестачею коштів і робочих рук. Досить часто на співбесіді ставлять запитання, які викликають стрес не за рахунок змісту, а за рахунок їх несподіванки, нелогічності, складності. Це та ситуація, коли ви раптом просите здобувача на посаду менеджера по продажах придумати десять способів продати живого крокодила. А він демонструє у відповідь свій талант продавця снігу серед зими. Скажімо, ви проводите звичайну співбесіду, і раптом задаєте складне, «стресове» питання.

стресове інтерв'ю

Наприклад, попросіть розповісти про якусь конфліктну ситуацію з минулого й про те, як людина вийшла з неї. ДО «стресових» питань можна віднести й класичне питання про причини звільнення з попереднього місця роботи, і питання про професійні невдачі людини або її недоліках. Найголовніше — дозувати неприємні питання й чергувати їх з питаннями, які дозволять здобувачеві реабілітувати себе в очах роботодавця. Далеко не всім легко даються навіть елементарні питання.